Suroviny

1/2 tekvice hokkaido
1 väčšia mrkva
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
Soľ
Mletá kurkuma
Mletý zázvor
Mletá škorica
Zeleninový vývar, ak nemáte čerstvý, môže byť kúsok bujónu
Roky varím polievku z tekvice hokkaido. Milujú ju všetci, deti aj dospelí. Tento recept je výsledkom experimentovania hlavne s koreninami. Vyskúšala som rôzne kombinácie a táto nám chutí najviac. Recept je parve.

Postup

1.Tekvicu umyjeme, rozpolíme, z jednej polovice vydlabeme semienka, odrežeme zbytok stonky a tekvicu nakrájame na kocky. Nie je nutné tekvicu šúpať. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kusy.
2.Cibuľu a strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na drobno. Cibuľu a cesnak opražíme na oleji. Keď je cibuľa sklovitá pridáme štipku mletej kurkumy, mletého zázvoru a mletej škorice.
3.Škorice pridávame menej ako kurkumy a zázvoru. Jej chuť je veľmi výrazná. Premiešame a pridáme tekvicu spolu s mrkvou. Zalejeme horúcim zeleninovým vývarom, prípadne horúcou vodou a pridáme pol kocky bujónu. Voda musí zeleninu pokrývať kompletne.
4.Privedieme do varu a necháme variť asi 25 minút. Prelejeme do klasického vysokého mixéru, alebo použijeme ponorný mixér. Ak je polievka príliš hustá prilejeme horúcu vodu.
5.Polievku servírujeme posypanú tekvicovými, či slnečnicovými semienkami, alebo pridáme trošku balzamického octu (glassa – tuhší ocot).