Suroviny

350 g ryže
1 veľká cibuľa
asi 1,5l zeleninového vývaru, môže byť aj z bujónu
polovica priemernej tekvice hokkaido
biele víno na podliatie
parmezán, alebo iný tvrdý syr
olivový olej
olivový olej soľ, mleté čierne korenie
Ďalšie z našich naozaj obľúbených jedál. Akonáhle kúpime hokkaido deti si okamžite žiadajú rizoto. Na štyri porcie vystačí polovica priemernej tekvice. Zbytok môžete upiecť nakrájaný na mesiačiky, pokvapkaný olivovým olejom a posypaný trochou bylinkovej soli.

Postup

1.V menšom hrnci necháme zovrieť vodu a rozpustíme v nej zeleninový bujón. Tekvicu očistíme a nakrájame na menšie kocky.
2.Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme v hrnci na oleji do sklovita.. Pridáme tekvicu a zalejeme zeleninovým vývarom tak, aby bola zakrytá. Necháme variť kým zmäkne.
3.Na panvici opražíme ryžu pár minút nasucho aby sa pri varení nerozvarila. Podlejeme trochou vína a necháme vypariť. Ryžu hneď presunieme do hrnca s tekvicou. Varíme na slabom ohni a stále miešame.
4.Keď vidíme, že vody je už v hrnci málo, pridáme žufanku vývaru a stále miešame až kým ryža nezmäkne (cca 15 minút). Takto pokračujeme kým je ryža mäkká.
5.Ku koncu necháme vodu vypariť a pridáme trocha masla a strúhaného parmezánu. Maslo a parmezán vynecháme ak chceme nemliečnu verziu rizota.