Mäsožravci sa na Pesach majú čomu tešiť! Tým, že počas Pesachu nejeme nič z obyčajnej múky a ani kopec ďalších vecí, môžeme si aspoň dopriať mäso. Teda tí, ktorí ho jedia. Brisket je v zahraničí považovaný za tradičné pesachové jedlo. U nás tak známy nie je, čo je vlastne škoda. Verím, že sa necháte týmto receptom inšpirovať a skúsite ho. Variant je veľa, môžete skúsiť mäso podliať vínom, alebo vývarom, ak by sa vám tento recept zdal príliš jednoduchý.
Rybie krokety
Na Pesach je jednou z mojich obľúbených potravín ryba. Chutí celej rodine a ľahko sa upraví tak, aby sa mohla jesť práve na tento sviatok. Krokety sú len jednou z mnohých možností. Môžete skúsiť krokety upiecť ak ich nechcete vyprážať. My často nevyprážame, ale v tomto prípade robím výnimku.
Kura s macesovou plnkou
Macesy kam sa len pozrieš. Tak sa dá definovať sviatok Pesach. A tým myslím úplne všade. V sladkom, slanom, varenom, pečenom, mäsovom i nemäsovom. Aj v kuriatku. Klasická plnka ktorí mnohí poznajú a v bežné dni pripravujú z bieleho pečiva sa dá pripraviť práve aj z macesu.
Maces v čokoláde (P/M)
Ak patríte k tým, ktorí sa za macesom nejdú zrovna pozabíjať, skúste tento recept. Je jednoduchý, až primitívny, zvládne ho úplne každý. Ešte k tomu, každý si môže vybrať akú čokoládu použije na namáčanie a čo považuje za vhodnú posýpku v období Pesachu. Ja som si vybrala mandle, orechy, hrubšiu soľ a karamel. Čokoládu som si vybrala vysokopercentnú horkú, ale dá sa použiť akákoľvek. Odporúčam zapojiť do prípravy deti. Namáčanie a posýpanie sa ale asi v tom prípade nebude týkať len macesov – aspoň u nás by to tak bolo.
Rugelach (P/M)
Tieto rohlíčky chutia vynikajúco. Až tak, že keď ich skúsite, určite ich nebudete piecť len na Purim. Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a plnku môžete obmieňať ako chcete. Vybrala som dve veľmi jednoduché e výborné plnky – čisto škoricovú a orechovo-škorivcovú. Množstvo surovín vystačí vždy na polovicu cesta, takže ak chcete pripraviť celú várku s jedným typom plnky, zdvojnásobte suroviny na vybranú plnku. Z celého cesta získame asi 32 kusov rohlíčkov, podľa toho ako budeme cesto krájať.
Kapustový šalát so zálievkou z ančovičiek (P)
Tento recept som dostala od známej z Talianska. Pôvodná verzia neobsahovala kapustu, ale inú zeleninu, ktorú u nás bežne nedostať. Povedala som si, že musím skúsiť využiť ančovičkovú zálievku na inú chrumkavú zeleninu. Šalát sa vydaril možno lepšie ako originál. Ešte jedna poznámka: kapustu neumývam, ale ak chcete, kľudne ju umyte a osušte.
Goldene jojch a gomboce (slepačí vývar a macesové knedličky)
Slepačí vývar je absolútna pesachová klasika. S čím by sme jedli macesové knedlíčky, keby nebol vývar?? Odporúčam zohnať kvalitnú sliepku, lebo od toho sa bude odvíjať aj kvalita vývaru.