Archívy: Recipes

Home / Recipes
Recipe

Barches (P)

Jedna z vecí, ktoré pečiem bez nakúkania do môjho receptára je práve barches. Toto šábesové pečivo pečiem častejšie ako čokoľvek iné a to každý týždeň. Odskúšala som naozaj veľa rôznych receptov, z ktorých niektoré pochádzali z Talianska, iné z USA, ale najlepší je jednoznačne tento. Nepochybujte, že každá židovská rodina má ten svoj obľúbený, niekto slanší, niekto sladší. Som si ale istá, že v každej rodine, kde sa barches pečie sa naňho teší celá rodina od momentu, keď sa z kuchyne začne rozliehať jeho krásna vôňa.

Barches je možné piecť z múky zo piatich rôznych múk – pšeničnej, žitnej, špaldovej, jačmennej a ovsenej. Pri vykysnutí cesta sa v niektorých prípadoch oddeľuje malú časť a spáli sa v peci ako symbol obety. Pletieme ho zo štyroch, či šiestich prameňov. Ak si neviete rady, nevadí ak bude upletený aj len z troch. Na sviatok Roš Hašana sa pečie okrúhla chala ako symbol nekonečnosti života. Vyjadruje nádej, že ďalší rok prežijeme bez nepríjemných prerušení a v pokoji.

Nechať barches riadne vykysnúť je zásadné. Kysnuté cesto proste potrebuje svoj čas. Odporúčam ho piecť pokiaľ možno na poslednú chvíľu. Čerstvo upečený je neporovnateľne chutnejší.

Recipe

Nátierka z údenej ryby (P)

Výroba tejto nátierky je veľmi rýchla a jednoduchá. Jediný zložitejší a nie úplne príjemný krok je čistenie údenej ryby. Odporúčam ju pripraviť na šabesovú večeru a natierať ju na čerstvý barches. Určite nebudete sklamaní.

Recipe

Polnischer eier (P)

Šábes bez týchto „poľských“ vajíčok si nedokážem predstaviť. Tento recept má veľa obmien a ešte viac mien. My ho máme najradšej takto, veľmi jednoducho, aby sa dal pripraviť za pár minút. Vajíčka v našej a asi každej židovskej domácnosti nesmú nikdy chýbať, takže nehrozí, že by ste nezohnali časť ingrediencií na prípravu. Polnischer chutí všetkým, veľkým aj malým a to nie len na Šábes, ale kľudne aj na Pesach, či iný sviatok.

Presný počet vajíčok neexistuje. Ja dávam päť, v nádeji, že nám trošku ostane aj na ďalší deň. Po prichutení stačí ochutnať a prípadne prisoliť, či prikoreniť.

Recipe

Cícerový šalát (P)

Tento šalát je obmenou môjho šošovicového šalátu. U nás doma je oveľa pravdepodobnejšie, že nájdeme konzervu cíceru a nie šošovice, preto som sa rozhodla tu uviesť aj tento recept.

Recipe

Trojfarebný šalát (P)

Počas môjho života na Sicílii som sa naučila robiť tento skvelý osviežujúci šalát. Miestne obchodíky so zeleninou ponúkajú vždy poobede okrem skvelej čerstvej zeleniny aj zemiaky varené v šupke, varené zelené fazuľky, a pečené cibule, či papriky. Práve z niektorých z týchto ingrediencií sa skladá tento jednoduchý šalát, ktorý som prebrala od miestnych a robila ho vždy na šábes.

Recipe

Plnené vajíčka (P)

K receptom na Šábes u nás neodmysliteľne patria plnené vajíčka. Pripravujeme ich spolu s deťmi, ktoré si môžu samé určiť, ako chcú vajíčka prerezať a ako ich hotové ozdobiť. Skladovať ich asi treba v chladničke, ale túto potrebu sme nikdy nemali, vždy zmiznú za chvíľu.

Recipe

Šólet (F)

Nie každý má rád krúpy. Keď sa povie šólet, predstavím si ale husacie stehno, krúpy a niekde na okraji fazuľu. Táto predstava mi utkvela v hlave z fotiek v niektorej zo židovských kuchárok. Môj recept na šólet je úplne iný. V skutočnosti neobsahuje žiadne krúpy, možno tak trošku ovsených vločiek, ktoré môžete kľudne vynechať. Obsahuje hovädzie mäso a nie hydinu. No a fazuľu áno, veľa fazule, najlepšie tej obrovskej strakatej. Naviac, podľa mojej babičky pridávam do neho pred pečením aj surové vajíčka. Upečú sa spolu s mäsom a nasiaknu chuť fazule. Odporúčam dať toľko vajíčok, koľko bude stravníkov. Zvyčajne je o ne bitka.

Šólet sa pripravuje pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru, prípadne zababúšením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šólet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šabesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.

Ešte jedna zaujímavosť. Vyzerá, že zvyk dávať vajíčka do šóletu je sefardského pôvodu. Sefardskí Židia zvykli vajíčka piecť v hamine, čo je sefardská obmena nášho šóletu.

Recipe

Šošovicový šalát (P)

Jeden z mojich obľúbených šalátov na piatok večer je práve tento. Keď potrebujem prípravu urýchliť, čo je u mňa vždy, používam šošovicu z konzervy.

Recipe

Gratinovaný ružičkový kel (M)

Ak to máte ako my, že mäso nemusí byť až tak často, skúste jednoducho zapiecť ružičkový kel. Bešamel pripravíte za pár minút. Samotný kel nevyžaduje veľkú prípravu. Použiť môžete mrazený, ale samozrejme, najlepší je čerstvý. Ak sa stravujete low carb, alebo bezlepkovo, nahraďte bešamel jednoducho kyslou smotanou. Z množstva uvedeného v tomto recepte nakŕmite zhruba dva až tri hladné krky.

Recipe

Hamantašen (Hamanove uši) (P/M)

Hamanove uši sú typickým sladkým, alebo aj slaným jedlom, ktoré pripravujeme na Purim. Ide o taštičky z cesta podobného tomu lineckému, plnené rozličnými plnkami. Klasická plnka je maková, ale veľa rodín používa aj slivkový lekvár, orechovú plnku, či rôzne ovocné džemy. Niektorí pripravujú dokonca slané plnky zo špenátu, syru, či karamelizovanej cibule.

Základné cesto je možné vyrobiť vo verzii parve a to tak, že namiesto masla použijeme margarín. V tom prípade samozrejme použijeme parve plnku ako slivkový lekvár. Ak nám naopak nevadí, že budú koláčiky „mliečne“, môžeme sa pustiť do prípravy makovej plnky a pri príprave cesta môžeme použiť maslo. Osobne na prípravu hamanových uší vždy uprednostňujem margarín.