Archívy: Recipes

Home / Recipes
Recipe

Sladká chala (P)

Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly, ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“. Doma som mala iba sušené droždie (od doby, kedy počas pandémie nebolo dostať čerstvé a pár šábesov sme pretrpeli bez barchesu, som vždy zásobená). Použiť môžete čerstvé i sušené, ale príprava je trochu rozdielna. Pri použití sušeného droždia postupujte podľa pokynu na obale. V prípade čerstvého zarobíme kvások.

Recipe

Blincesy (M)

Tento recept asi pre mnohých nebude veľkou novinkou. Tieto skvelé šavuotové palacinky sú najlepšie naplnené tvarohovou plnkou, kľudne aj s hrozienkami aj keď ja ich veľmi nepoužívam. Blincesy sú v skutočnosti trošku hutnejšie ako obyčajné palacinky. Obsahujú mliečne výrobky, tak ako sa na Šavuot patrí. Okrem toho sa servírujú zamotané do formy zvitkov Tóry. Symbolizujú práve to, čo na Šavuot oslavujeme a teda darovanie Tóry. Servírujeme ich s troškou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a obľúbeným džemom.

Recipe

Rímska cassola (M)

Z talianskych židovských receptov sa zachovalo niekoľko naozaj zaujímavých a výborných. Ide napríklad o tento pôvodom ricottový koláčik, ktorý som upravila na miestne pomery a pokúsila sa ho upiecť z tvarohu. Odporúčam použiť na pečenie menšiu tortovú formu s priemerom maximálne 21cm. Cassola vám v chladničke vydrží niekoľko dní.

Recipe

Pan de Siete Cielos (M)

Pri obsiahlom vyhľadávaní zaujímavých šavuotových receptov sa mi podarilo získať a prerobiť recept na „chlieb siedmych nebies“. Ide o sladšiu chalu, ktorá má veľmi zaujímavú históriu. Sefardskí židia, ktorí odišli zo Španielska a Portugalska do Grécka, konkrétne do mesta Solún (Thessaloniki), zvykli piecť tento chlieb na sviatok Šavuot. Počas Druhej svetovej vojny táto komunita bola nacistami takmer úplne zlikvidovaná a len hŕstka pozostalých si pamätala na to, ako kedysi ich babičky, či prababičky tento chlieb piekli.

Recipe

Delkelach (M)

Delkelach sú taštičky z tvarohového cesta, plnené tvarohovou plnkou. Niečo ako double tvaroh. Ide predsa o recept na sviatok Šavuot, tak sa mi to zdá takto správne. Môžete ich plniť aj inou plnkou, kľudne dobrým džemom, alebo čokoládou. Po upečení ich niektorí obaľujú v práškovom cukre.

Recipe

Tvarohová crostata (M)

Crostata je veľmi obľúbený taliansky koláčik, na ktorom je najlepšia jeho flexibilita. Dá sa naplniť džemom, tvarohom (ricottou), čokoládou, alebo aj akýmkoľvek ovocím, či krémom. Na Šavuot som si vymyslela túto tvarohovú crostatu. Crostata má zvyčajne na povrchu „mriežku“ z cesta. Ak je cesta viac ako treba, je možné z neho spraviť aj akúsi pokrievku celého koláčika a spraviť tak tvarohovú tortu. Ja mám radšej mriežku, lebo vtedy vidno čím je crostata plnená. Na Šavuot odporúčam práve tvarohovú, alebo ricottovú náplň.

Recipe

Cheesecake (M)

Tento koláčik sa stal v mnohých rodinách klasikou na Šavuot. Obmien a možností je veľa, napríklad jahodový, čokoládový, kávový a tak ďalej, ale začnime týmto úplne klasickým, nedochuteným, nefalšovaným cheesecakom.

Recipe

Beef stew – hovädzie so zeleninou z pomalého hrnca (F)

Hovädzie so zeleninou si u nás doma na šábes pripravíme vtedy, keď vieme, že na prípravu budeme mať čas. Na hovädzie mäso veľmi rada používam pomalý hrniec (slow cooker). Mäso sa varí práve viac hodín, ale na nižšej teplote. Uvarené je krásne mäkké a lahodné. Pripravujem ho vždy večer a celú noc nechám „variť“, dokopy asi 8 - 9 hodín.

Recipe

Baklažánový šalát (M)

Milujem zeleninu. Ale keď ide o baklažán, úplne sa prestávam ovládať. Bude to asi tým, že počas môjho dlhého pobytu v Taliansku bol baklažán veľmi častou zložkou mojich obedov. Naspäť doma sa zas stal tým, čo mi Sicíliu pripomína.

Jedným z mojich obľúbených šabesových receptov je tento šalát z baklažánu. Navzdory tomu, že ide o zeleninu prevažne z teplejších oblastí, tento recept pochádza od známej zo Švédska.

Recipe

Feniklový šalát (P)

Je tu ďalší z mojich (nielen) šábesových šalátov. Tento mám rada hlavne pre sviežosť a vôňu feniklu no a samozrejme pre jeho jednoduchosť. Naučila som sa ho robiť na Sicílii, kde je veľmi obľúbený. Mnohí do neho ešte pridávajú napríklad kyslé rybičky, či sušené rajčiny.