Nie je Chanuka bez latkesiek. Je to taká klasika. Ide o zemiakové placky, ktoré niektoré rodiny pripravujú na sladko. U nás doma sa jedia jednoznačne na slano, preto som aj v recepte použila cesnak, cibuľu, korenie, soľ a majoránku.
Tvarohové šištičky (M)
Ďalší recept, na dobrotu, ktorou som pohostila našich kamarátov pri návšteve na počas Chanuky sú tieto tvarohové šištičky. S cestom sa veľmi dobre pracuje, cesto nekysne, takže sú rýchlo hotové a vynikajúce. Tieto šišky nenapĺňame. Keďže cukor je už v samotnom ceste, môžeme, ale nemusíme ich v práškovom cukre obaľovať.
Sufganijot – šišky (P)
Ďalšia chanuková klasika, na ktorú má každá rodina svoj recept. V mojej zbierke mám viaceré, ale len tento neobsauje mlieko. Pri pražení je dôležitá teplota oleja aby vám šišky nezhoreli zvonku a nezostali surové vnútri. Na začiatku praženia hrniec držíme zakrytý aby para šišky nafúkla. Na plnenie šišiek použijeme džem, alebo krém z bielej čokolády. V tomto poslednom prípade už ale nebudú parve. Ja ich neplním vôbec, len trošku poprášim práškovým cukrom.
Arancine al burro – arancine s mozzarellou a bešamelom (M)
Arancine sú typickým jedlom Sicílie a konkrétne Palerma. Možno ich niektorí z vás poznajú pod názvom arancini. Ide o jedlo, ktoré síce nepatrí k histórií židovskej kuchyne strednej Európy, ale na Chanuku sa dokonale hodí. Názov arancine je vraj od arancia, teda pomaranč, kvôli tomu, ako sa na pomaranč tieto vyprážané ryžové gule podobajú. Preklad názvu al burro znamená s maslom. V skutočnosti sa v Palerme takto volajú arancine pripravené so šunkou (vynecháme), mozzarellou a bešamelom. Existuje veľké množstvo náplní pre arancine. V baroch v Palerme ich ľudia rozlíšia podľa tvaru. Guľaté sú s ragú (alla carne), v tvare hrušky sú al burro. Menej časté sú napríklad s hríbami a šunkou, pestom, či lososom, prípadne aj na sladko. Ja som sa rozhodla pripraviť v upravenej podobe práve arancine al burro, ale urobila som ich guľaté. Z uvedeného množstva dostaneme asi 5 kusov, podľa toho aké veľké sa podaria.
Ešte pár slov k výberu ryže. Neverila som, že sa mi podaria dobré arancine z obyčajnej ryže z miestneho českého obchodu. V Taliansku, hlavne na juhu, nájdete špeciálnu ryžu na arancine, ale u nás som ju nevidela. Použite akúkoľvek, napríklad na risotto. Neodporúčam použiť ryžu na šalát, tá sa nelepí a v tomto prípade je práve lepenie to, čo potrebujeme.
Posledných pár slov k bešamelu. Nebojte sa ho. Jeho príprava zaberie naozaj len pár minút a stojí to za to. Ak by ste mali pocit, že sa zrazil, použite ho aj tak. Ak budete pri sporáku celý čas stáť a miešať, nezrazí sa.
Hruškový koláč s mascarpone (M)
Sukkot je tento rok aj obdobím jabĺk a hrušiek, teda presnejšie ich prebytku. Od kamarátky som dostala kopu hrušiek, tak ma napadol tento jednoduchý a výborný koláčik, ktorý som kedysi piekla.
Doboška (M)
Jedným z typických receptov pre Sukkot je stará známa dobošová torta. Priznám sa, netušila som to. Hovoril mi o tom kamarát a tak som pátrala po tradičnom a najlepšom recepte. Niektoré zahraničné weby ju volajú wafer cake (tak by som to asi neprekladala, ale ok). Pečie sa vraj na koniec sviatku Sukkot a mal by mať sedem vrstiev toľko koľko má Sukkot dní. Príprava je náročnejšia, nič pre začiatočníkov a určite je nutné nechať tortu trošku odležať kým ju ochutnáte.
Makové bajgle z bratislavského cesta (M)
Závin je vždy dobrá voľba. Makový, či orechový, u nás sa vždy zje do jedného dňa. Obľúbila som si bratislavské cesto, aj keď jeho pôvodné znenie som musela upraviť pre naše potreby (niektoré recepty uvádzajú masť namiesto masla).
Voňavá polievka z hokkaida (P)
Roky varím polievku z tekvice hokkaido. Milujú ju všetci, deti aj dospelí. Tento recept je výsledkom experimentovania hlavne s koreninami. Vyskúšala som rôzne kombinácie a táto nám chutí najviac. Recept je parve.
Špargľové rizoto (M)
Je sezóna špargle a to u mňa doma automaticky znamená, že sa bude jesť špargľa v najbližších týždňoch aspoň päť krát, možno aj viac. Môj obľúbený recept z tejto úžasnej zeleniny je práve rizoto. Viem ho robiť len po taliansky. Inak to proste fakt neviem. Bude krémové a ak ste aj na krémové rizoto zvyknutí, dokonca bude možno ešte krémovejšie ako obvykle, ak použijete môj trik s končekmi stoniek, o ktorom sa dočítate priamo v recepte.
Pri rizote ryžu vždy vážte podľa počtu stravníkov. Na jednu osobu počítajte 80 g ryže v suchom stave, maximálne 100 g v prípade veľmi veľkého hladu.
Radicchio rosso al forno (P) – pečená červená čakanka
Červená čakanka grilovaná a pečená je obľúbeným talianskym pokrmom. Túto úžasnú zeleninu, hlavne tú z okolia Trevisa, u nás síce často nevidno, ale ak sa vám dostane do ruky pripravte ju takto. Jednoducho, rýchlo a dobre. Dá sa použiť aj surová do šalátu, prípadne do slaných koláčov, či do rizota. Ale ak chcete výbornú prílohu, či ľahkú večeru, skúste tento recept.