Suroviny

Maces – kľudne z minulého roka ak vám zostal
Vaša obľúbená čokoláda – množstvo podľa toho, koľko macesu chceme namáčať
Kúsok masla
Trocha cukru ak chcete
Na posypanie: orechy, mandle, hrubá soľ, chilli, kúsky sušeného ovocia atď.
Kryštálový cukor na karamel
Ak patríte k tým, ktorí sa za macesom nejdú zrovna pozabíjať, skúste tento recept. Je jednoduchý, až primitívny, zvládne ho úplne každý. Ešte k tomu, každý si môže vybrať akú čokoládu použije na namáčanie a čo považuje za vhodnú posýpku v období Pesachu. Ja som si vybrala mandle, orechy, hrubšiu soľ a karamel. Čokoládu som si vybrala vysokopercentnú horkú, ale dá sa použiť akákoľvek. Odporúčam zapojiť do prípravy deti. Namáčanie a posýpanie sa ale asi v tom prípade nebude týkať len macesov – aspoň u nás by to tak bolo.

Postup

1.Čokoládu nožom nakrájame na malé kúsky a vložíme do misky, ktorú môžeme použiť v mikrovlnke. Pridáme kúsok masla a trochu cukru (nemusí byť). Ohrievame v mikrovlnke 30 sekúnd.
2.Potom vyberieme, premiešame metličkou a vložíme do mikrovlnky na ďalších 30 sekúnd. Potom opäť premiešame.
3.Opakujeme proces kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Rozpustenú čokoládu vložíme do vyššej nádoby, napríklad do šálky, aby sa dlhšie kusy macesu dali ľahšie namáčať.
4.Maces nalámeme na podlhovasté kusy. Postupne ho namáčame do čokolády a pokladáme na tanier. Posypeme a vložíme do chladničky. Keď čokoláda stuhne, opatrne oddelíme ostrým nožom od taniera.
5.Ak chceme maces ešte poliať karamelom, ten si pripravíme na panvici. Na panvicu nasypeme kryštálový cukor a na miernom ohni necháme rozpustiť. Miešame celý čas vareškou.
6.Keď sa cukor roztopí okamžite lyžičkou naberáme a polievame macesy. Karamel stuhne behom niekoľko sekúnd, takže je nutné pracovať veľmi rýchlo. Karamel takto nalievame na mierne stuhnutú čokoládu.
7.Po poliatí karamelom maces opäť vložíme do chladničky stuhnúť.