Suroviny

500 g očistených zemiakov
1 vajce
2 zarovnané lyžice hladkej múky (dá sa použiť aj macesová, alebo polohrubá)
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
Soľ
Mleté čierne korenie
Majoránka
Rasca
Olej na vyprážanie
Nie je Chanuka bez latkesiek. Je to taká klasika. Ide o zemiakové placky, ktoré niektoré rodiny pripravujú na sladko. U nás doma sa jedia jednoznačne na slano, preto som aj v recepte použila cesnak, cibuľu, korenie, soľ a majoránku.

Postup

1.Očistené zemiaky nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Pridáme vajce, múku a na drobno nakrájanú cibuľu. Cesnak rozpučíme. Vymiešame a dochutíme soľou, korením, rascou a majoránkou. Korenie môžeme vynechať, alebo použiť aj iné kombinácie podľa chuti.
2.Na vyprážanie latkes je vhodné použiť panvicu na lievance. Pred vypražením každého kusu panvicu potrieme olejom. Z uvedenej gramáže surovín dostaneme asi 15-20 kusov placiek veľkosti lievanca.