Suroviny

1 kura
4 macesy
3 vajcia
2 strúčiky cesnaku
1 malá cibuľa
Mletý muškátový oriešok a kvet
Soľ, korenie
Bylinky - petržlenová vňať, pažítka
Macesy kam sa len pozrieš. Tak sa dá definovať sviatok Pesach. A tým myslím úplne všade. V sladkom, slanom, varenom, pečenom, mäsovom i nemäsovom. Aj v kuriatku. Klasická plnka ktorí mnohí poznajú a v bežné dni pripravujú z bieleho pečiva sa dá pripraviť práve aj z macesu.

Postup

1.Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Macesy rozdrobíme a namočíme na chvíľu do vody. Cibuľu nakrájame.
2.Macesy vytlačíme a zmiešame so žĺtkami, rozpučeným cesnakom a cibuľou. Dochutíme bylinkami, soľou, korením a mletým muškátovým orieškom a kvetom.
3.Premiešame, a nakoniec jemne primiešame tuhý sneh z bielkov. Kura naplníme vo vnútri a pod kožou a zašijeme. Môžeme ho potrieť trochou obľúbeného pesachového grilovacieho korenia a olivovým olejom.
4.Zvyšok plnky upečieme vedľa kuraťa, alebo v osobitom pekáčiku. Kura pečieme asi hodinu aj viac.
5.Podávame s pečenými zemiakmi, batátmi, alebo ďalšie koreňovou zeleninou. Ako príloha sa hodí aj zemiakový kugl, alebo macesové knedličky.