Suroviny

Suroviny na cesto:
130 g masla
2 žĺtka
250 g hladkej múky
štipka soli
1 lyžica mlieka
50 g cukru
Suroviny na náplň:
4 hrušky
150 g cukru (kľudne menej)
250 g mascarpone
2 vajíčka
2 lyžice hladkej múky
Hrsť mandľových lupienkov
Sukkot je tento rok aj obdobím jabĺk a hrušiek, teda presnejšie ich prebytku. Od kamarátky som dostala kopu hrušiek, tak ma napadol tento jednoduchý a výborný koláčik, ktorý som kedysi piekla.

Postup

1.Začneme cestom. Suroviny spracujeme a cesto odložíme do chladničky aspoň na hodinu, kľudne celú noc ak si ho pripravíme dopredu.
2.Predhrejeme si rúru na 180°. Potom vychladené cesto vyvaľkáme a presunieme do formy na pie. Ak sa cesto trhá, môžeme ho presúvať po častiach, alebo do formy natlačiť. Okraje orežeme a zbytky cesta si odložíme.
3.Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť na 180° asi 10 minút. Nepoužívam papier a fazuľu na predpečenie, aby cesto držalo lepšie formu, ale samozrejme, dá sa to aj tak.
4.Medzitým si pripravíme náplň. Hrušky očistíme, ošúpeme, nakrájame na polovice a vyberieme jaderník. Šľahačom spracujeme mascarpone, cukor, vajíčka a hladkú múku. Na predpečené cesto nalejeme krém a naňho poukladáme hrušky.
5.Zo zbytkov cesta môžeme vytvoriť ozdoby, ja som spravila štvorlístok z vykrojených srdiečok. Koláč posypeme lupienkami z mandlí.
6.Pečieme na 180° asi 40 minút.