Suroviny na bignole: | |
250 ml vody | |
100 g masla alebo rastlinného tuku | |
150 g hladkej múky | |
Štipka soli | |
4 vajíčka | |
Olej na vyprážanie | |
Suroviny na krém: | |
250 g plnotučného mlieka | |
250 g bielej čokolády | |
2 žĺtka | |
15 g hladkej múky | |
20 g cukru |
Guličky z odpaľovaného cesta, vypražené v oleji a plnené krémom z bielej čokolády sú mojim obľúbeným receptom na Chanuku. Každý rok, keď v tomto období organizujeme stretnutia s kamarátmi, títo sa už na ne tešia a pýtajú si ich. Aj samotné neplnené guličky sú výborné. Sú úplne neutrálne, no môžete ich posypať práškovým cukrom. Ale plnené krémom z bielej čokolády sú jednoducho úžasné. Ide pôvodom o taliansky recept, preto ich naďalej doma voláme bignole (čítaj biňole). Odpaľovaného cesta sa nebojte, príprava je celkom rýchla a jednoduchá.
1. | Začneme prípravou bignolí. Do hrnca dáme vodu, maslo alebo rastlinný tuk a štipku soli. Necháme zovrieť. V bode varu vsypeme hladkú múku, stlmíme oheň a riadne miešame aby sa v ceste nevytvorili hrčky (ak sa vytvoria cesto nevyhadzujte, dá sa použiť! |
2. | Tiež sa mi to kedysi prvý krát stalo). Na slabom ohni cesto sparíme, to znamená, že ho miešame naďalej vareškou, kým sa nezačne odlepovať od stien hrnca. Malo by to trvať pár minút. |
3. | Cesto by potom malo byť lesklé a pevné, bez hrčiek. Potom cesto prehodíme do studenej misy a naďalej ho spracúvame kým trochu nevychladne. |
4. | Do vlažného cesta teraz zapracujeme po jednom vajíčka. Tohto kroku sa nebojte, cesto sa vám pravdepodobne na určitý čas trochu rozpadne a bude sa vám zdať, že je nemožné do neho vajíčka zapracovať. Ale skúste ich do cesta vareškou vtláčať a riadne miešať. Po čase sa všetko spojí a cesto bude tekutejšie, mäkšie a hladké. Odpaľované cesto je takto hotové a môžeme ísť vyprážať bignole. |
5. | Do stredne veľkého hrnca nalejeme olej asi na 2 - 3 cm od dna. Ak bude potreba počas vyprážania môžete olej pridať v momente, keď zrovna žiadnu guličku nevyprážate. Keď bude olej horúci vytvoríme vždy dvoma lyžičkami malú guličku a hodíme ju do oleja. Vytvoríme ich niekoľko a necháme vypražiť z jednej strany. Následne ich po jednej otáčame. |
6. | Guličky sa zväčšia, akoby popraskali. Keď už sú hnedé zo všetkých strán vyberieme ich a dáme na papierové utierky odkvapkať. Takto pokračujeme kým neminieme celé cesto. Jednu guličku ochutnajte, aby ste sa uistili, či nie je vnútri surová, v takom prípade guličky vyprážajte trochu dlhšie. Po čase bude olej veľmi rozhorúčený, stlmte trochu oheň. |
7. | Keď máme guličky hotové pustíme sa do prípravy krému. Bielu čokoládu si nalámeme a nakrájame nožom na menšie kúsky. Do hrnca nalejeme mlieko a zohrejeme ho na miernom ohni kým nebude teplé. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny (odporúčam použiť elektrický šľahač). |
8. | Potom pridáme preosiatu múku a nakoniec zohriate mlieko. Všetko dobre premiešame metličkou tak, aby sa netvorili hrčky a presunieme do hrnca. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania kým krém nezhustne (asi 10 minút). |
9. | Keď krém zhustne pridáme bielu čokoládu a ďalej varíme ďalších pár minút, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Keď je krém hotový, necháme ho aspoň trochu vychladnúť a guličky plníme až vlažným alebo studeným krémom. |
10. | Na plnenie použijeme striekačku s dlhším sosáčikom. Striekačku naplníme krémom a sosáčikom do guličky vpichneme a naplníme ju. Množstvo krému by vám malo pohodlne vystačiť na naplnenie všetkých guličiek. |
11. | Ak vám krém zostane, nabudúce plňte guličky viac. Hotové guličky môžeme poukladať do formy kužeľa na servírovací tanier a môžeme ich mierne posypať práškovým cukrom. |