Recipe Category: Šavuot

Home / Šavuot
Recipe

Syrový dip (hummus)

Dlho som premýšľala ako tento pokrm nazvať. Dip, kaša, syrové niečo... Vybrala som nakoniec dip, aj keď sama tento syrový pokrm jedávam len tak, pretože nič ďalšie nepotrebuje. Keď už máte klasického hummusu dosť a chcete si pochutnať na niečom novom a inom, skúste tento recept. Hotovo máte za pár minút, stačí mať ponorný mixér.

Recipe

Blincesy (M)

Tento recept asi pre mnohých nebude veľkou novinkou. Tieto skvelé šavuotové palacinky sú najlepšie naplnené tvarohovou plnkou, kľudne aj s hrozienkami aj keď ja ich veľmi nepoužívam. Blincesy sú v skutočnosti trošku hutnejšie ako obyčajné palacinky. Obsahujú mliečne výrobky, tak ako sa na Šavuot patrí. Okrem toho sa servírujú zamotané do formy zvitkov Tóry. Symbolizujú práve to, čo na Šavuot oslavujeme a teda darovanie Tóry. Servírujeme ich s troškou bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a obľúbeným džemom.

Recipe

Rímska cassola (M)

Z talianskych židovských receptov sa zachovalo niekoľko naozaj zaujímavých a výborných. Ide napríklad o tento pôvodom ricottový koláčik, ktorý som upravila na miestne pomery a pokúsila sa ho upiecť z tvarohu. Odporúčam použiť na pečenie menšiu tortovú formu s priemerom maximálne 21cm. Cassola vám v chladničke vydrží niekoľko dní.

Recipe

Pan de Siete Cielos (M)

Pri obsiahlom vyhľadávaní zaujímavých šavuotových receptov sa mi podarilo získať a prerobiť recept na „chlieb siedmych nebies“. Ide o sladšiu chalu, ktorá má veľmi zaujímavú históriu. Sefardskí židia, ktorí odišli zo Španielska a Portugalska do Grécka, konkrétne do mesta Solún (Thessaloniki), zvykli piecť tento chlieb na sviatok Šavuot. Počas Druhej svetovej vojny táto komunita bola nacistami takmer úplne zlikvidovaná a len hŕstka pozostalých si pamätala na to, ako kedysi ich babičky, či prababičky tento chlieb piekli.

Recipe

Delkelach (M)

Delkelach sú taštičky z tvarohového cesta, plnené tvarohovou plnkou. Niečo ako double tvaroh. Ide predsa o recept na sviatok Šavuot, tak sa mi to zdá takto správne. Môžete ich plniť aj inou plnkou, kľudne dobrým džemom, alebo čokoládou. Po upečení ich niektorí obaľujú v práškovom cukre.

Recipe

Tvarohová crostata (M)

Crostata je veľmi obľúbený taliansky koláčik, na ktorom je najlepšia jeho flexibilita. Dá sa naplniť džemom, tvarohom (ricottou), čokoládou, alebo aj akýmkoľvek ovocím, či krémom. Na Šavuot som si vymyslela túto tvarohovú crostatu. Crostata má zvyčajne na povrchu „mriežku“ z cesta. Ak je cesta viac ako treba, je možné z neho spraviť aj akúsi pokrievku celého koláčika a spraviť tak tvarohovú tortu. Ja mám radšej mriežku, lebo vtedy vidno čím je crostata plnená. Na Šavuot odporúčam práve tvarohovú, alebo ricottovú náplň.

Recipe

Cheesecake (M)

Tento koláčik sa stal v mnohých rodinách klasikou na Šavuot. Obmien a možností je veľa, napríklad jahodový, čokoládový, kávový a tak ďalej, ale začnime týmto úplne klasickým, nedochuteným, nefalšovaným cheesecakom.