Recipe Category: Šabes

Home / Šabes
Recipe

Avokádový šalát (M)

Ďalší z mojich šabesových šalátov vhodných k čerstvému barchesu. Namiesto normálnej majonézy môžeme použiť ochutenú vegánsku majonézu.

Recipe

Beef stew – hovädzie so zeleninou z pomalého hrnca (F)

Hovädzie so zeleninou si u nás doma na šábes pripravíme vtedy, keď vieme, že na prípravu budeme mať čas. Na hovädzie mäso veľmi rada používam pomalý hrniec (slow cooker). Mäso sa varí práve viac hodín, ale na nižšej teplote. Uvarené je krásne mäkké a lahodné. Pripravujem ho vždy večer a celú noc nechám „variť“, dokopy asi 8 - 9 hodín.

Recipe

Baklažánový šalát (M)

Milujem zeleninu. Ale keď ide o baklažán, úplne sa prestávam ovládať. Bude to asi tým, že počas môjho dlhého pobytu v Taliansku bol baklažán veľmi častou zložkou mojich obedov. Naspäť doma sa zas stal tým, čo mi Sicíliu pripomína.

Jedným z mojich obľúbených šabesových receptov je tento šalát z baklažánu. Navzdory tomu, že ide o zeleninu prevažne z teplejších oblastí, tento recept pochádza od známej zo Švédska.

Recipe

Feniklový šalát (P)

Je tu ďalší z mojich (nielen) šábesových šalátov. Tento mám rada hlavne pre sviežosť a vôňu feniklu no a samozrejme pre jeho jednoduchosť. Naučila som sa ho robiť na Sicílii, kde je veľmi obľúbený. Mnohí do neho ešte pridávajú napríklad kyslé rybičky, či sušené rajčiny.

Recipe

Barches (P)

Jedna z vecí, ktoré pečiem bez nakúkania do môjho receptára je práve barches. Toto šábesové pečivo pečiem častejšie ako čokoľvek iné a to každý týždeň. Odskúšala som naozaj veľa rôznych receptov, z ktorých niektoré pochádzali z Talianska, iné z USA, ale najlepší je jednoznačne tento. Nepochybujte, že každá židovská rodina má ten svoj obľúbený, niekto slanší, niekto sladší. Som si ale istá, že v každej rodine, kde sa barches pečie sa naňho teší celá rodina od momentu, keď sa z kuchyne začne rozliehať jeho krásna vôňa.

Barches je možné piecť z múky zo piatich rôznych múk – pšeničnej, žitnej, špaldovej, jačmennej a ovsenej. Pri vykysnutí cesta sa v niektorých prípadoch oddeľuje malú časť a spáli sa v peci ako symbol obety. Pletieme ho zo štyroch, či šiestich prameňov. Ak si neviete rady, nevadí ak bude upletený aj len z troch. Na sviatok Roš Hašana sa pečie okrúhla chala ako symbol nekonečnosti života. Vyjadruje nádej, že ďalší rok prežijeme bez nepríjemných prerušení a v pokoji.

Nechať barches riadne vykysnúť je zásadné. Kysnuté cesto proste potrebuje svoj čas. Odporúčam ho piecť pokiaľ možno na poslednú chvíľu. Čerstvo upečený je neporovnateľne chutnejší.

Recipe

Nátierka z údenej ryby (P)

Výroba tejto nátierky je veľmi rýchla a jednoduchá. Jediný zložitejší a nie úplne príjemný krok je čistenie údenej ryby. Odporúčam ju pripraviť na šabesovú večeru a natierať ju na čerstvý barches. Určite nebudete sklamaní.

Recipe

Polnischer eier (P)

Šábes bez týchto „poľských“ vajíčok si nedokážem predstaviť. Tento recept má veľa obmien a ešte viac mien. My ho máme najradšej takto, veľmi jednoducho, aby sa dal pripraviť za pár minút. Vajíčka v našej a asi každej židovskej domácnosti nesmú nikdy chýbať, takže nehrozí, že by ste nezohnali časť ingrediencií na prípravu. Polnischer chutí všetkým, veľkým aj malým a to nie len na Šábes, ale kľudne aj na Pesach, či iný sviatok.

Presný počet vajíčok neexistuje. Ja dávam päť, v nádeji, že nám trošku ostane aj na ďalší deň. Po prichutení stačí ochutnať a prípadne prisoliť, či prikoreniť.

Recipe

Cícerový šalát (P)

Tento šalát je obmenou môjho šošovicového šalátu. U nás doma je oveľa pravdepodobnejšie, že nájdeme konzervu cíceru a nie šošovice, preto som sa rozhodla tu uviesť aj tento recept.

Recipe

Trojfarebný šalát (P)

Počas môjho života na Sicílii som sa naučila robiť tento skvelý osviežujúci šalát. Miestne obchodíky so zeleninou ponúkajú vždy poobede okrem skvelej čerstvej zeleniny aj zemiaky varené v šupke, varené zelené fazuľky, a pečené cibule, či papriky. Práve z niektorých z týchto ingrediencií sa skladá tento jednoduchý šalát, ktorý som prebrala od miestnych a robila ho vždy na šábes.

Recipe

Plnené vajíčka (P)

K receptom na Šábes u nás neodmysliteľne patria plnené vajíčka. Pripravujeme ich spolu s deťmi, ktoré si môžu samé určiť, ako chcú vajíčka prerezať a ako ich hotové ozdobiť. Skladovať ich asi treba v chladničke, ale túto potrebu sme nikdy nemali, vždy zmiznú za chvíľu.

  • 1
  • 2