Tradičným pokrmom na Nový rok je cimes. Pripravuje sa zvyčajne z mrkvy, niekto pridáva batáty a niekto ako ja – tekvicu. Keďže ide o sladší pokrm, alebo prílohu, je dobré použiť sladkú zeleninu, prípadne pridať aj jabĺčka, či sušené ovocie. Podľa môjho receptu pripravíte menší plech cimesu.
Lekach (P)
Ako to už na Roš hašana býva, aj pri konzumácií tohto koláčika vám poriadne stúpne hladina cukru v krvi. Ide o medovník, ktorého existuje asi milión verzií, jedna sladšia ako druhá. Pokúsila som sa vymyslieť recept, ktorý by bol trochu iný, menej sladký a viac kávový. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na pečenie môžete použiť obyčajný hlboký plech a ak chcete aj potrieť koláčik džemom, či poliať čokoládovou polevou. Alebo môžete použiť bábovkovú formu a po vyklopení len jemne pocukrovať. Aj tak zmizne maximálne do ďalšieho dňa.
Sladká chala (P)
Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly, ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“. Doma som mala iba sušené droždie (od doby, kedy počas pandémie nebolo dostať čerstvé a pár šábesov sme pretrpeli bez barchesu, som vždy zásobená). Použiť môžete čerstvé i sušené, ale príprava je trochu rozdielna. Pri použití sušeného droždia postupujte podľa pokynu na obale. V prípade čerstvého zarobíme kvások.